Nick van Schaik bewaakt de balans

 

De verbolgenheid was groot langs de lijn. 1-0 achter, trainer Rick Testa la Muta weggestuurd en de wedstrijd twee minuten voor rust gestaakt. Elinkwijk had dik voor moeten staan, vond de aanhang. En als er iemand had moeten worden weggestuurd, dan scheidsrechter Schellingerhout. Vond waarschijnlijk ook Nick van Schaik, die al snel een gele kaart pakte. De ploeg herpakte zich na een snelle 2-0 door Abcoude en sleepte met 3-3nog een punt uit het vuur.

Ook jij geel, wegens praten. En je bent nog wel de verstandigste van allemaal…. Watskeburt?
,,Al een aantal wedstrijden worden onze grensrechters (Wim of Rinus) niet serieus genomen. En elke speelronde vallen er rode kaarten in onze competitie, soms twee of drie per wedstrijd. Jij hebt de wedstrijden ook gezien. Zijn wij nou zulke schoppers of zijn de arbiters van bedenkelijk niveau?“

Nick 1

Voor een ‘denker’ (Nick is afgestudeerd filosoof en journalist), was je behoorlijk – laat ik zeggen – ‘uitgesproken’. ..
,,Roberto (Van der Tier) maakte een overtreding, zijn eerste. Boem, direct geel. Vervolgens wuift de scheidsrechter het vlagsignaal van Rinus weg, terwijl het twee meter buitenspel was. Dat is onrecht en daar heb ik kritiek op geuit. Weliswaar met stemverheffing, maar zonder scheldwoord. Moet kunnen toch?”

,,Voetbal is emotie, zeker als speler, maar ook voor de trainers (en toeschouwers). Als scheids moet je je hiervan bewust zijn en niet meteen in een kramp van kaarten en staking schieten. De realiteit is wel dat we de rest van het seizoen te maken krijgen met deze scheidsrechters. Wellicht moeten wij als gehele groep (spelers en trainers) onze mond houden en de beslissingen van de scheids accepteren. Onrecht of niet. Maar emotie is moeilijk te beteugelen.”

Nick 3

Dan komen we nog heel knap terug. Waarom kan het dan wel? Weifel qua spelopvatting? Een moeilijke uitdaging in plaats van te makkelijk vertrouwen op – individuele – kwaliteiten?
,,Moeilijke vraag. We hebben al een aantal keren laten zien dat we terug kunnen komen van een achterstand. Een belangrijke eigenschap van onze ploeg. Waarom het op zulke momenten wel lukt dat weet ik niet echt. Wellicht wordt het een kwestie van ‘moeten’ bij een achterstand.”

,,Er bestaat natuurlijk altijd discussie over de speelwijze, zeker als overwinningen uitblijven. Ik ben een voorstander van hoog druk zetten, de tegenstander dwingen om de lange bal te spelen of via een back op te bouwen, en dan erop klappen. Daar heb je een goede samenwerking (communicatie) voor nodig tussen alle linies. Dit is niet gemakkelijk. De vraag is of onze aanvallers de capaciteiten bezitten om op de juiste wijze (explosief) druk te zetten. En dat verschilt per wedstrijd..”

En de coach kan niet veel meer dan aanwijzingen schreeuwen. Dan is het belangrijk dat hij een verlengstuk in het veld heeft. Jij praat veel met Ricky en Pascal de Bruyn en bent een belangrijke schakel als het gaat om de balans (op het middenveld). Hoe werk je daarin samen met Roberto van der Tier en Jacky Testa la Muta?

,,Praten, praten, praten: spelsituaties simuleren en analyseren, tijdens en na de wedstrijd. Organisatie neerzetten. Wij stoppen alle drie veel energie in de wedstrijden, voornamelijk om anderen (met individuele en ‘beslissende’ kwaliteiten) beter te laten voetballen. Voetbal is ook opofferingsgezindheid. Het gaat om het teamresultaat.”

Beschouwd vanuit de gewenste winnaarsmentaliteit: wat kan er beter?
Qua samenspel: de eerste gedachte lijkt altijd het controleren van de bal. Ik zie weinig directe passes. Is daardoor het baltempo vaak niet hoog genoeg? Onderzoek wijst uit dat Nederlanders nogal ongevaarlijk passen.

,,Direct passen, of twee keer raken, in de opbouw is het beste. Net als het Nederlands elftal blinken we soms uit in ‘ongevaarlijk’ balbezit. Het baltempo moet inderdaad hoger. De kwaliteit die we hebben als team aan de bal (acties, onbevangenheid) is zowel onze sterkte als onze zwakte. We moeten achterin en op het middenveld zakelijk zijn en voorin de jongens de ruimte geven voor creativiteit, maar wel met een zekere mate van rendement. Daarbij is de eindpass belangrijk, die komt meestal niet aan.”

Nick 6

Qua spelopvating: het middenveld is nogal eens groot. Kan het, moet het compacter? Maken we tegenstanders niet beter dan ze zijn?
,,Fases in wedstrijden is er veel ruimte op het middenveld. Dan zie je dat compact spelen discipline vereist. Luisteren en accepteren, aanwijzingen niet opvatten als kritiek. Dat is essentieel om de linies ‘bij elkaar te houden’. De ruimte bij omschakeling ontstaat meestal na snel balverlies, op het middenveld of in de aanval. Dan krijg je de tijd niet om als team de linies te dichten).”

Qua rendement: dat moet omhoog zei je. Hebben we te veel kansen nodig?
,,We krijgen in ieder geval te veel goals tegen. Als we iedere wedstrijd op de nul spelen, dan winnen we 9 van de 10 wedstrijden. Aan scorend vermogen geen tekort. Wel is het belangrijk dat je op de juiste momenten in de wedstrijd toeslaat. Stel het is 2-0 en je gaat alleen op de keeper af. Je mist en de wedsyrijd eindigt in 2-2. Dan is dat een cruciale fout geweest, wat de verdere oorzaken van de tegengoals ook zijn.”

Nick 5

Qua organisatie: hoe kunnen andere Elinkwijkers bijdragen aan succes?
,,Kom kijken. Moedig ons aan. Drink na afloop een biertje met ons. We praten graag over het spelletje. Voetbal is een sociaal gebeuren. De sfeer draagt bij aan het resultaat.“

Qua persoonlijk perspectief: vorig seizoen in de zaterdag 1 oogde je in duels niet zo fit en stevig als in je topklasse dagen (Marinus Dijkhuizen haalde Nick naar Montfoort) en bij Argon. Rick roemt je trainingsmentaliteit. Ga je op je 27e nog even wat tandjes bijzetten?
,,Zoals je traint zo speel je wedstrijden, heb ik in de jeugd bij Elinkwijk geleerd. Ik houd van het spelletje, vier tegen vier of grote partijen, passen en trappen, afwerken, tikspelletjes. Het is een uitlaatklep. Ik ben redelijk fit en ik begon goed, maar vind mezelf de laatste weken minder spelen. Ik heb meer stabiliteit nodig, want dat is belangrijk voor het team. Ik heb het naar mijn zin bij Elinkwijk en wil kijken hoever mijn eigen niveau en dat van dit team reikt. Naast het voetbal bestaan er natuurlijk ook andere ambities, zowel professioneel en familiair, maar deze hoeven elkaar niet uit te sluiten. Als je lekker in je vel zit dan lukt alles.”

Nick 7

Tenslotte: je stond eind vorig seizoen voor een pijnlijk dilemma. Verder in de zaterdag 1 of naar de zondag 1. Tot de vereniging stopte met de zaterdag 1 om prestatief alle focus op de zondag te krijgen. Blij in zondag 1 Elinkwijk?
,,Vorig seizoen is voorbij. Ik ga weleens kijken bij een aantal jongens van de oude zaterdag die nu bij DHSC spelen. Dat is gezellig, voelt als thuiskomen. In de kantine met een biertje, gesprekken over voetbal, over alles en van nog wat, dat mis ik nog weleens bij de zondag. Die jongens blijven niet ‘hangen’, met uitzondering van een enkeling (met name Jeffrey Pfoster). De kwaliteit van het voetbal tijdens wedstrijden, maar vooral ook het verschil met de trainingen van nu en vorig jaar bij de zaterdag, maken dit deels goed.”

Niet klagen maar zelf aan het succes bijdragen…
,,De club was genoodzaakt een keuze te maken. Daar valt altijd over de twisten. Het is nu de taak van het huidige team om deze beslissing (deels) te rechtvaardigen door kampioen te worden of in ieder geval te promoveren. Dat moet kunnen. We hebben in ieder geval de kwaliteit om na een achterstand terug te komen.”

Meer foto’s op Elinkwijks Flickr
Reageren: zie Elinkwijks Facebook
Zie op De Correspondent het Onderzoek ‘Ongevaarlijk balbezit’

 

    captcha

    Leave a Comment

    Your email address will not be published.

    Start typing and press Enter to search