Elinkwijk
Veel meer foto’s op Elinkwijks Flickr-pagina
Noem de naam Elinkwijk op een feestje en er is altijd iemand die er herinneringen aan heeft. Het is één van de drie Utrechtse verenigingen waar FC Utrecht uit is ontstaan. Jaarlijks zetten rond de 20 talenten de gedroomde stap naar een profclub. Het paviljoen aan het Theo Thijssenplein ademt nog een authentieke voetbalsfeer en bruist aan alle kanten.
Bij Elinkwijk werkte ik low-budget en no-budget aan beide kanten van de werkelijkheid. Eerst als betaald journalist voor het Utrechts Nieuwsblad, later vrijwillig als bestuurslid PR & Communicatie voor de club. Ruim 10 jaar had ik als verslaggever Elinkwijk gevolgd. Nooit schreef ik volgens de aanhang, spelers en de bestuurders genoeg over hun mooie club. Te weinig over de wedstrijd, te veel over ‘randzaken’, te kritisch. Tot me zelfs een keer de toegang werd ontzegd, de chef sport werd ontboden en Hans van Echtelt en Harry Metten de lucht moesten klaren.
Met Rondom Voetbal werd het al anders. Als voetballer (versleten slenterspits) had ik inmiddels samen met Mathijs van Echtelt en Sjoerd Scholman het journalistenelftal UVV 5 (dat speelde als verzuurd echtpaar) verruild voor Elinkwijk. We waren de nieuwe zaterdag 1 onder leiding van Ricky Testa la Muta. Wat een feest. Het werd mijn club en het was één van 90 verenigingen die graag samenwerking zocht met de krant, actief was in de community en meewerkte aan de Dikke Dries Derby Dagen.
De andere kant van de werkelijkheid
Ik spiegelde ze altijd voor dat ze niet moesten klagen, maar vragen. ‘Denk vooraf mee en zorg dat een journalist zijn werk goed kan doen.’ Nou, na mijn vertrek vroegen ze of ik daar niet voor wilde zorgen. Ik maakte een communicatieplan en – team en werd bestuurslid communicatie, de andere kant van de werkelijkheid.
De opdrachten die ik mezelf stelde:
- glorierijke verleden verbinden aan toekomstperspectief (verjonging)
- bredere basis onder prestatiecultuur (verbreding)
- imago bijsturen (toegankelijker)
Ik zag als ideaal één vereniging, zonder aparte stichting Topvoetbal, met eigen horeca (ziel van de club) waar iedereen zich veilig en welkom voelt om te spelen en te kijken en waar talenten en topamateurs graag komen om te presteren.
Kernwaarden
We vormden de communicatiecommissie commcomm (Nick van Schaik, Tim van de Merkt, Frank Hoorens, Dick de Ridder en vele anderen leverden hun bijdrage) en gingen aan de slag:
Via een enquête kwamen we op een vijftal kernwaarden uit: Geniet je van de Schoonheid van spel, van Prestaties op het hoogste niveau, door Ontwikkeling in Samenspel, in al haar Diversiteit? Kom dan ook eens langs!
We ontwikkelden zonder noemenswaardig budget socials (Facebook, Twitter, Flickr, YouTube en Vimeo), bouwden – langzaam maar zeker – een nieuwe website (Tim van de Merkt), begonnen een nieuwsbrief en zetten de eerste stapjes naar Elinkwijk TV.
Zelf interviewde ik spelers en trainers en deed wekelijks in beeld en tekst crossmediaal verslag van de zondag 1, soms zaterdag 1, de A1 en de vrouwen.
Vrouwenvoetbal
Na negen jaar stopte ik met besturen en begon met Sophia Steuter een nieuw vrouwenelftal. Dat deden we op een eigentijdse manier: niet vanuit de vereniging maar vanuit Sophia, zelf organiserend en met een social campagne. En het is een goed stel geworden!
Hieronder een aantal verhalen voor Elinkwijk:
- Yasarspor bij Elinkwijk
- Nick van Schaik bewaakt de balans
- Humphrey Mijnals-beker voor omhaal Mustafa Bah
- Gezocht: vrouwen met ballen
- Tim van den Berg: de stille kracht
- … en Maurits kan gaan rennen
- Het verschil dat de werkploeg maakt
- Aftredend voorzitter Sjoerd Scholman: ‘Elinkwijk is een belangrijke partner’
- ‘Aniesta’ betaalt vertrouwen terug in balsnelheid
- Riechedly Bazoer: klaar voor een grote sprong
- Ajax nieuwe partner Elinkwijk
- Van bankzitter tot onverstoorbare alleskunner: Redouan Aamri
- Yasarspor bij Elinkwijk
- Nick van Schaik bewaakt de balans
Elinkwijk staat midden in de wijk, stevig in de stad. Elke dag van de week, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bruist het aan het Theo Thijssenplein. Talloze vrijwilligers werken er dag in dag uit met veel plezier aan om die twee keer drie kwartier samenspel voor honderden voetballers mogelijk te maken. Om ouders en toeschouwers die onvergetelijke momenten schoonheid van het spel te bezorgen. De diversiteit en kwaliteit bij Elinkwijks (jeugd)opleiding bieden prestatie voor wie zich wil ontwikkelen, als mens en voetballer, om het hoogst mogelijke te bereiken. De authentiek voetbalsfeer in het paviljoen ademt de mooiste Utrechtse voetbalherinneringen en talloze coryfeeën blijven er komen met hun anekdotes en voetbalhumor. Elinkwijk is behalve prestatie vooral ook plezier voor wie ‘gewoon van het spelletje houdt’.