In 2015 nam ik met pijn in het hart afscheid van de FNV, waar ik zes jaar hoofdredacteur had mogen zijn. FNV Magazine was mijn zwanenzang en ging over in de betrouwbare handen van eindredacteur Peter Beekman.

Het vakbondswezen had zich definitief in mij gevestigd en daarom bleef ik de rubriek Eerlijk Delen schrijven, tot eind 2018. Aansprekende Nederlanders verwoorden daarin vanuit hun perspectief, achtergrond en expertise het belang van Eerlijk Delen. Voor hen persoonlijk en voor de samenleving als geheel. Hoe werden ze daar als klein meisje of jochie mee geconfronteerd…

Er is denk ik een onderstroom in de samenleving, een zwijgende meerderheid voor wie het neoliberalisme is opgebrand. De rubriek maakt duidelijk wat we eigenlijk wel weten: eerlijk delen willen we allemaal. Want, trapt Paul Verhaeghe af:

‘In ieder mens woedt de strijd tussen ‘kiezen voor jezelf’ en ‘ergens bij willen horen. Eerlijk delen is uiteindelijk voor iedereen beter.’

Ook voor jou? Ik maak graag op persoonlijke titel meer afleveringen want de kracht zit in de serie. Wie zou ik volgens jou zeker aan het woord moeten laten? Bel 06 27062138 en vertel het me vooral.

In ieder mens woedt de strijd tussen ‘kiezen voor jezelf’ en ‘ergens bij willen horen’. De Vlaamse klinisch psycholoog Paul Verhaeghe beschreef in zijn boek Identiteit hoe de omgeving waarin iemand opgroeit die strijd beslecht. ‘Eerlijk delen is uiteindelijk voor iedereen beter.’
Na een jeugd vol zon, boeken en muziek op Sint Eustatius en Curaçao ging Shirma Rouse op haar 19e chemie studeren in Leiden. De eenzaamheid zond ze weg in een gospelkoor. Ze werd de beste ‘backing vocal’ van het Eurovisie Songfestival 2013. Inmiddels is ze uitgegroeid tot de souldiva van Nederland.
Uiteindelijk is eerlijk delen aan de rechter. Inez Weski is dé strafpleiter van Nederland en ver over de grenzen. Haar wil je aan je zijde als je in het beklaagdenbankje zit. Ze bekijkt de wereld zoals ze oogt: zwart, als een achterdochtige beschouwer. Het is kwade schijn, noodzakelijk in haar gevecht https://ldrt.nl/eerlijkdelen-inezweski/voor het licht: vrede, door rede.
Duizenden mensen, in steeds meer landen, vragen op de site en via de app van Peerby boormachines, beamers en andere duurzame gebruiksgoederen te leen of te huur. En ja: buurtgenoten delen massaal. Daan Weddepohl (35) is oprichter van Peerby, één van de ‘start-ups’ die de nieuwe wereld kleur geven. Met Peerby leert de nog niet zo lang geleden berooide acteur gaandeweg hoe delen werkt en vergemakkelijkt dat.
Hij ging in een jaar ‘van de regen naar de zon’. Rapper Typhoon stotterde, woonde antikraak en had niets dan schulden. Tot hij zijn roots en zelfvertrouwen vond in Suriname. Nu wil iedereen een stukje van de inspirator en taalkunstenaar.
Veel Nederlanders denken dat een grote publieke sector slecht is voor de economie en ongelijke inkomens juist goed. Allemaal niet juist, stelt Mirjam de Rijk in haar vorig jaar verschenen boek 51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie. 
De ‘Denker des Vaderlands’ stimuleert mensen op een andere manier te kijken. Want dan zie je meer en het verrijkt je wereld. Na het ‘tegendenken’ van Hans Achterhuis en het ‘meedenken’ van René Gude richt Marli Huijer zich op het ‘tussendenken’: wat speelt er tussen mensen?
Tassenontwerper Omar Munie ontvluchtte als negenjarig jochie de burgeroorlog in Somalië en kwam in Nederland terecht. ‘Ik ben een geslaagde immigrant. Dat is een belangrijk deel van mijn verhaal en mijn succes is dat ik dat doorgeef.’
Nazmiye Oral won in 2016 het Gouden Kalf voor beste actrice met het televisiedrama ‘In Vrijheid’. Oral speelt daarin een moeder die moeilijk  contact krijgt met haar zoon, nadat die is teruggekeerd van de oorlog in Syrië. Nu speelt ze met haar eigen moeder Havva ‘Niet Meer Zonder Jou’. Hoe de traditioneel Turkse moeder en vrijgevochten dochter elkaar vinden door ‘radicale intimiteit’.
Rico Verhoeven zwiert met zijn fiets het parkeerterrein van de sportschool op, rieten mandje voor, kinderzitje achter. Een groot contrast met zijn intimiderende ‘stare down’ voor een wedstrijd. Hij is de bezonnen balans tussen de kalme vader in Halsteren en de angstaanjagende ‘King of Kickboxing’ in de ring. Hij veroverde in december Nederland, door een ‘vriendschappelijk’ gevecht met good old bad boy Badr Hari. Man tegen man, de eerlijkste vorm van krachtmeting?
Met het boek ‘De Prooi’ reconstrueerde Jeroen Smit hoe blinde trots ABN Amro brak. De onderzoeksjournalist sprak 133 bankiers, bestuurders en adviseurs om de gedachten en vooral het gebrek aan inlevingsvermogen van bankier Rijkman Groenink met de lezer te delen. Het succes van het boek en de verfilming bewijzen het nut van journalistiek voor de samenleving.
httpwww.fnv-magazine.nl201704de-samenleving-duplicate
In zijn boek ‘Rafels aan de rechtsstaat’ betoogt Ferdinand Grapperhaus dat Nederland ‘in staat van ontbinding is’. Inkomen, kansen op de arbeidsmarkt, zorg en onderwijs worden steeds minder eerlijk verdeeld. Hij, groot, sterk en streng ogend, mag zelf tot de elite behoren – dat stoort hem.
Waarom zijn er geen vrouwelijke Formule 1-coureurs? Beitske Visser, die net als Max Verstappen en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel deel uitmaakte van het Red Bull Junior-programma en de meeste mannelijke coureurs te snel af is, weet wel waarom. Zijn de kansen eerlijk verdeeld?
Is de mens eerlijk? Als puber nog wel, leert ontwikkelingspsycholoog Rosa Meuwese van de Universiteit Leiden ons. Met het ouder worden verdwijnt dat: ‘Gewoonweg eerlijk delen wordt steeds complexer.’
Veertien Nederlanders die de top haalden legden in FNV Magazine uit wat het belang van eerlijk delen is. Nu Marc Nijholt, die weet hoe het voelt de bodem te raken. Dag in dag uit verkoopt hij Straatnieuws bij de Hema aan de Utrechtse Oudegracht.
FNV, Magazine, Interview, Journalistiek, Sander Schimmelpenninck, Content, LDRT, rijken
Sander Schimmelpenninck kent de rijken in Nederland. Niet omdat hij een van hen is, zoals velen denken. Als hoofdredacteur van Quote spreekt hij ze. Althans, de rijken die zich laten zien en horen. De nieuwe superrijken zoekt hij in zijn boek ‘Elite gezocht’. Omdat ze zich bangelijk verstoppen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Omdat ze ‘niets toevoegen’.