‘Communiceren is je bestaan mededelen’

 
26-06-2018

De rubriek ‘Onder het motto’ is van Jac Janssen, tekstschrijver, redacteur en journalist. Het inkijkje in het denken van UCK-leden blijft zijn geesteskind, al neem ik de honneurs vanaf nu waar. Om te beginnen met Jac, who else. Het wordt in stadsbrasserie De Utrechter een breed en bevlogen gesprek over veel meer dan zijn motto, al omvat dat alles.

 

Jac, hoe gaat het met jou?
‘Goed hoor. Druk vooral, dat begrijp je, anders was ik niet gestopt met de redactie. Ik heb privé vijf woelige jaren achter de rug en met diverse opdrachtgevers en twee vrijwilligersprojecten moest ik keuzes maken. Het zat me dwars dat ik te vaak ‘nee’ moest zeggen als de redactie met een idee kwam en de laatste Onder het motto is ook al een jaar geleden…’
 
Te goed om ermee te stoppen. Chapeau voor het idee en de vele afleveringen. Daarom ben jij mijn eersteling. Eerlijk gezegd niet vanwege je motto. ‘Mededelen’? Dat klinkt niet erg communicatief… als éénrichtingsverkeer…
‘Niet communicatief?! Er zit ‘mede’ in, en ‘delen’. Je deelt je bestaan, met anderen. Maar ik begrijp hoe jij het leest, niet alles eruit haalt dat ik erin stop. Ach, je moet het ook niet te serieus nemen.’
 
 

Oei, mooi! Blij dat dat is opgehelderd. Dan ‘bestaan’. Je wilt het zo breed mogelijk zien?
‘Klopt, communiceren is een elementaire menselijke vaardigheid. Sterker nog: meer dan menselijk. Ik heb me onlangs weer enorm laten inspireren door Yuval Noah Harari en zijn boek Sapiens. Een gedurfd boek over de geschiedenis van de mens, van toen er nog 5 of 6 soorten waren. Waarom bestaan wij nog en wat hebben we met de wereld gedaan? We waren jagers-verzamelaars, in kleine gemeenschappen. Tot we ons gingen vestigen, met een hek eromheen dieren houden en landbouwen. Bezit leidde tot oorlogen. Hij noemt dat de grootste zwendel in de geschiedenis. We zijn er ingetuind. ’

Jaja, de woordmeester: ‘ingetuind’. Maar: ‘meer dan menselijk bestaan’? 
‘Het gaat erom hoe we ons tot elkaar verhouden, ook tot andere dieren en planten, schimmels zelfs. We willen maar de mens centraal stellen, humanisten voorop. Maar we zijn onderdeel van een ecosysteem en daarop aangewezen voor ons bestaan. Dat is me uit het hart gegrepen.’
 
Breder gaat een motto niet worden, lijkt mij. Als schrijver help jij vooral mensen hun bestaan te delen?
‘Precies: door schijnbaar ingewikkelde dingen in normale mensentaal op te schrijven.’
 
Kun je dat ook niet doen? Niet communiceren, je bestaan niet delen?
‘De afgelopen jaren trok ik me soms wel terug. Maar je zou kunnen zeggen dat je dan een teruggetrokken bestaan deelt, of ‘meedeelt’ dat je even een meer teruggetrokken bestaan leeft… ‘
 
 
 

    captcha

     

    Leave a Comment

    Your email address will not be published.

    Start typing and press Enter to search