Burgemeester Aboutaleb: ‘Ondernemers handhaven mondkapjesplicht hier con amore’

Een iPhone, twee mondkapjes. Het kon, het mocht, onverwachts. Een geduldige burgemeester en een nieuwsgierige redacteur met ondernemershart in een drukke winkelstraat in Rotterdam, het Binnenwegplein. Het was anders, onwennig. Vijf augustus, de dag dat voor het eerst mondkapjes in winkelgebieden verplicht werden.

‘Heel even trek ik mijn mondkapje terug, om zijn gesprekspartner een gezicht te geven. De burgemeester deinst terug, minder dan een voetstap, maar toch. Dit wordt een raar gesprek.

Van achter mijn mondkapje, met iPhone in de hand, stel ik mij voor: in woorden, geen daden. De afstand, het bedekt opstellen, voelt niet sociaal, bijna onfatsoenlijk.

Ik zie Aboutalebs ogen en beweginkjes, maar of hij lacht of grimt… Hij klinkt vinnig als ik doorvraag of hij persoonlijk ook gesprekken voerde met ondernemers. In zijn gezicht kan ik geen bevestiging vinden dat de vraag hem raakt.

Rotterdam 5 augustus is vervreemdend. De mensen zijn laconiek of verstopt. Hoe vind je dan de weg in een interview?

De burgemeester geeft antwoorden, inhoudelijk. Elk nadeel heeft zijn voordeel’.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search