‘Met minister en opleidingsfondsen dieper nadenken en gezamenlijk overleggen’

 

Jacco Vonhof creëert vanaf zijn aftrap als voorzitter van MKB-Nederland direct een kans. Hij ziet met lede ogen aan hoe her- en bijscholingen van werknemers per sector in de arbeidsmarkt worden betaald en georganiseerd, wat ondernemers niet helpt goed personeel te vinden en te binden. Vonhof wil de krachten bundelen en roept daartoe de voorzitters van Opleiding & Ontwikkelingsfondsen in alle sectoren op tot ‘dieper nadenken en gezamenlijk overleg’, met minister Van Engelshoven erbij. Want zij denken met zijn allen te licht over het belang van duurzame inzetbaarheid. Doordat iedereen in het eigen straatje praat, zit volgens Vonhof ‘de sleet erop’.

MKB Nederland is er voor 170.000 ondernemers, die met hun personeel de drijvende kracht van onze economie zijn. Nu er een record aantal openstaande vacatures is en we alom handen tekort komen, is voor velen van hen de grootste uitdaging goed personeel te vinden en binden. ,,We komen alom handen tekort”, schrijft projectleider duurzame ontwikkeling Louis Peters in Team Magazine. ,,Dat wordt voelbaar voor ondernemers én consumenten als er geen vrachtwagenchauffeurs meer zijn om winkels te bevoorraden. Hoe roei je dan met de riemen die je hebt? Deze arbeidsmarkt doet een groot beroep op het lef, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van mkb’ers.”

Om een kansrijk ondernemersklimaat te houden en om Nederland minimaal de 17e economie ter wereld te laten blijven zijn weerbare mensen nodig die een leven lang leren. Vonhof, zelf succesvol ondernemer met schoonmaakbedrijf Novon, gelooft daarin en toont zich een doorzetter: ,,Ik roep de minister en alle bestuurders van Opleiding- en Ontwikkelingsfondsen (O&O) op dieper na te denken. Kom uit de kolommen. Laten we cross sectoraal overleggen. Dat is noodzakelijk als we een leven lang ontwikkeling willen. Ik weet dat glazenwassen zwaar werk is. Moet je dat dan je hele leven willen doen? Ik gun mijn mensen bij Novon die schoonmaken zwaar beginnen te vinden een volgende stap. Maar wat is daarvoor nodig, waar halen zíj het lef vandaan?”

“Stel dat een glazenwasser buschauffeur wil worden. Wie, welk O&O-fonds, betaalt dan de kosten? Hospitality? Logistiek? We zijn allemaal georganiseerd in kolommen en wie het heeft betaald, bepaalt. Maar: wiens belang is het? Niemand wil personeel over de kling jagen, geen ondernemer en geen bestuurder of politicus. Dat zou toch heel raar zijn. Nee, we willen allemaal weerbare mensen, die hebben we nodig. Dat betekent ook opleidingen geven. Dan krijg ik vaak de vraag ‘gaan ze dan vervolgens niet weg?’ Ik zeg dan: wat als ze geen opleiding doen en blijven? Onze inspanningen voor duurzame inzetbaarheid zijn sleets, terwijl ze moeten beklijven. Daarom mijn oproep. Wie de schoen past trekke hem aan.”

 

Lees het hele interview met Jacco Vonhof in Team Magazine:

  • Waar haalde hij persoonlijk het lef vandaan voor zichzelf te beginnen? Wat heeft zijn vrouw daarmee te maken?

  • Hoe gaat hij als ondernemer de spanning tussen winst en de maatschappelijk meerwaarde van ondernemers?

  • Waarom is volgens de voorzitter van MKB-Nederland sociale vernieuwing nodig, met wellicht een basisinkomen?

Zie ook het interview voor De Week van de Ondernemer, over de MKB-toets.

Verder in Team Magazine:

  • Beginnen aan duurzame inzetbaarheid: Waar haal je het lef vandaan?

  • Duurzame inzetbaarheid DIY (regie in ruil voor vitaliteit): Durf jij je mensen de ruimte te geven?

  • Vrijheid en verantwoordelijkheid in ruil voor betrokkenheid: Wat dragen jouw medewerkers bij?

  • Regelkaart: Welke mogelijkheden zijn er voor ondernemers?

  • Tussen een extra duwtje en de focus op winst: Kijk jij met liefde naar je mensen?

  • Biohacking zoveel meer dan robotisering: Haal jij concurrentievoordeel uit de werknemer van de toekomst?

  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search