Een tijdsbeeld in een magazine: Ondernemen in Coronatijd
Dit magazine over Ondernemen in Coronatijd, een tijdsbeeld, begon met een interview met standbouwer Ed Luthart. Over zijn duivelse dilemma sinds Corona zijn familiebedrijf plat legde. Terwijl zijn zoon Guus het aandelenkapitaal van het succesvolle bedrijf aan het overnemen is, moest Ed kiezen: houdt hij zijn welverdiende pensioen of steekt hij zijn ‘oudedag’ weer in L&M? Eén vraaggesprek groeide – ongevraagd – uit tot een special crossmediaal magazine (52 pagina’s).
Met dank aan De Ondernemer, dat me alle ruimte gunde.
Dat kwam zo: met stijgende verbazing volgde ik de keuzes die overheid en banken maakten. Voor welk probleem zijn de maatregelen eigenlijk een oplossing? Biedt dat geplaagde ondernemers perspectief? Hoezo, de banken ‘onderdeel van de oplossing’, zoals ze beweren, om verder niet op vragen in te gaan. Tenslotte verrast het forse ingrijpen door de (neo)liberale regering Rutte III me hogelijk. Geen Adam Smith; wel John Maynard Keynes? Ik vroeg het Arnoud Boot (wetenschap), Thierry Aartsen (politiek – Tweede Kamer VVD), Julian van de Steeg (ondernemer BridgeFund), Mona Keijzer (politiek – staatssecretaris EZK van het CDA) en Hans Biesheuvel (ondernemersorganisatie ONL). En tal van anderen.
De ‘banken als onderdeel van de oplossing’ begrijpen, valt vader Ed zwaar. Als mkb-ondernemers de longen van het land zijn, is meer nodig dan watertrappelen met duur krediet. ,,Het probleem is complex en voor de solvabiliteit ná de crisis biedt de ondersteuning in liquiditeit nú geen soelaas. Compensatie van omzetverlies zou veel eenvoudiger en sneller werken..
Arnoud Boot: de overheid kan voor meer rechtvaardigheid zorgen; privaat initiatief voor meer dynamiek – LDRT
3 jaren ago[…] Dit interview is hoofdstuk 5.1 uit het magazine Ondernemen in Coronatijd […]